Afgelopen zondag werd de single É Luxo Só (Pure Luxe) van zangeres Josee Koning gepresenteerd op het Viva Brasil Festival in Amsterdam. Met daarbij een clip van danseres Renata Araújo uit Rio de Janeiro. Toen Josee haar zag dansen op É Luxo Só was ze zó onder de indruk van de Braziliaanse, dat ze besloot een clip aan de single te koppelen.

Josee KoningIn favela Vila Cruzeiro ontmoette Josee Koning danseres Renata (28). Gijs Wanders maakte met cameraman Hans Struik video-opnames van de op de muziek van Josee dansende Braziliaanse vrouw. Deze zijn nu door Ron gemonteerd tot een clip waarvan hier een korte promo.Josee Koning wordt gezien als ambassadrice van de Braziliaanse muziek. Na haar studie aan het Amsterdams Conservatorium was zij vaak te vinden in Rio de Janeiro. Zij maakte zich daar de muziek en cultuur eigen en was de eerste Nederlandse zangeres die voluit voor het Braziliaanse repertoire koos. Josee Koning ging op tournee in binnen- en buitenland en maakte diverse succesvolle albums. Zij was eind jaren 80 de eerste docent Braziliaanse muziek aan de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam.

In Rio de Janeiro leerde Josee Koning in 2012 danseres Renata kennen. Dat gebeurde via schrijver/journalist Gijs Wanders. Hij vroeg Josee om hulp bij de research voor zijn vertelvoorstelling Rafels van Rio, die hoort bij het gelijknamige boek dat in juni 2014 verscheen.

Zij bezochten ook verschillende projecten van IBISS. Deze 25 jaar geleden door Groninger Nanko van Buuren opgerichte organisatie biedt hulp aan kansarme Brazilianen en werkt in de meest gewelddadige favela’s van Rio de Janeiro. Josee Koning steunt het werk van IBISS al jaren. Zo zong ze diverse malen op benefietavonden en bezocht ze met haar studenten van de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam (begeleid door IBISS) favela’s om daar muziek te maken met achterstandsjongeren.

Ron bezocht zelf ook tweemaal de favelaprojecten van Nanko, zijn foto’s en indrukken kun je lezen op zijn website.