Maart 2013 spraken we voor TV-zender djazz.tv de Braziliaanse singer/songwriter Carlinhos Brown. Voorafgaand aan zijn optreden bij het multiculturele event Sarau do Brown in het historische centrum van Salvador hadden we in het Museu Do Ritmo een kort interview met deze succesvolle artiest.

Carlinhos Brown

Brown is succesvol in zowel Brazilië als het buitenland. Niettemin is hij altijd in de zwarte sloppenwijk Candeal van Salvador blijven wonen. Hier fungeert hij inmiddels als een voorbeeldfiguur, vanwege zijn inzet op het gebied van sociale ontwikkeling. Zo pakt hij problemen in zijn woonwijk aan als drugshandel en geweld, maar ook achterstandsproblematiek zoals gebrek aan elektriciteit, water en hygiëne.

Door zijn samenwerking met muzikanten uit Afrika en opname van elementen uit de Afrikaanse muziek gaf hij een impuls aan de Braziliaanse traditionele muziek. De muziek van Brown is een mix van funk, rock en soul met elementen van Braziliaanse en Caraïbische muziek, al zijn er meer invloeden te ontdekken zoals candombe, salsa, hiphop, rap en zelfs klassieke muziek. In zijn optredens combineert hij verschillende tradities, zoals Braziliaanse folklore, Portugees-christelijke mythologie en Afrikaanse spiritualiteit.

Het interview is in het portugees, helaas (nog) zonder ondertiteling, maar de automatische in YouTube geeft in ieder geval een idee..