Bayimba Academy logoDe culturele stichting Bayimba heeft Ron en Eric uitgenodigd om in september 2013 in de Oegandese hoofdstad Kampala een 9-daagse workshop te geven aan 12 fotografen en 12 videomakers. Een praktische training in live stage photography en video voor speciaal geselecteerde deelnemers uit diverse Oost Afrikaanse landen.

De training wordt georganiseerd tegelijk met de 6e editie van het Bayimba International Festival of the Arts, het grootste culturele festival van Oost Afrika met meer dan 50.000 bezoekers. Het festival, dat net als de training wordt georganiseerd door de stichting Bayimba, wordt gebruikt als praktische leeromgeving voor de cursisten en moet tegelijk voor bruikbare verslaggeving zorgen.

Ron en Eric werken belangenloos aan dit project mee. Ze hebben verder het idee opgevat om voor demonstratiedoeleinden en als blijvende ondersteuning aan de stichting apparatuur van goede kwaliteit te verzamelen. Deze apparatuur willen ze doneren aan de organiserende stichting Bayimba zodat men ook de komende jaren vooruit kan. Hiervoor is hulp nodig. Ondersteuning kan zowel zijn in natura (apparatuur) als financieel. Heb je ideeen? Neem contact met ons op!

Stichting Bayimba speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling en professionalisering van de kunstsector in Oeganda door de organisatie van een groot aantal culturele activiteiten in verschillende disciplines. Dit project is een onderdeel van de professionalisering van de organisatie en zal een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de culturele infrastructuur in Oeganda.

Eén achtergrondverhaal van één van de deelnemers:

“I was born in Eastern Congo. I came to live with my Uncle in 2005 after my parents died in the war that broke out.
I am still in school. I enjoy playing football and have been a fisherman in the past to cover my school fees.

In 2012 I met a man at my school who was taking photographs and filming. Later we met when I was selling my fish and I told him I wanted to be a cameraman.

Since then, I started learning photography and videography with his camera and also had the opportunity to work with a film maker. I am beginning to take photos and videos of my community and recently sold my first photograph.

My mentors have told me I have talent for both photography and videography but I need to learn a lot more. I want to learn more about how to use the camera and take the best pictures.”

Bayimba wordt vanuit Nederland ondersteund door Stichting Doen en Hivos.

Meer informatie over Bayimba op www.bayimba.org.